menu icon

Saveti za zaštitu imuniteta dece u vrtiću i školi

Vrtići i škole važne su ustanove u našim životima u kojima stičemo brojne veštine i znanja. No, u njima ne uče samo deca, već su to i mesta „treninga“ njihovog imuniteta. Kako bi se razvio, imunološki sistem se mora suočiti sa patogenim mikroorganizmima koje će kasnije znati prepoznati i uspešno ih uništiti. A prve lekcije stiču se upravo u vrtićkim grupama i školskim klupama.

Tokom igre i druženja, dodirivanja raznih predmeta i površina, zagrljaja, smeha i razgovora, deca se ne mogu obraniti od napada raznih virusa, bakterija, ali i gljivica i parazita. Statistike govore o tome da deca od prehlade obole čak osam do deset puta godišnje, a gde su tek zarazne bolesti poput gripe, streptokoknih bolesti (posebno ždrela), infekcija respiratornim sincicijskim virusom (RSV), enteroviroza i drugih.

Nije retkost da se roditelji požale na izostanke sa posla zbog dečijih bolesti, a neretko sa djecom „podele“ i zarazne bolesti. Stoga se opravdano postavlja pitanje kako zaštititi imunitet dece.

Ovom prilikom donosimo vam tri važna saveta za snažan imunitet. Pritom nemojte zaboraviti da je upravo detinjstvo vreme u kojem se razvijaju zdrave navike za čitav život.

1. Dovoljno sna

Poznato je da manjak sna slabi obrambenu sposobnost organizma. Stoga se deca koja idu u vrtić i školarci moraju dobro naspavati. Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), deca starosti  od jedne do tri godine preporučuje se 12 do 14 sati sna,  od tri do pet godina 11 do 13 sati sna, a mališanima  od pet do deset godina bilo bi potrebno 10 do 11 sati sna. Sa godinama se potreba za snom smanjuje,  čak i u uzrastu između 10 i 17 godina trebalo bi spavati barem 8,5 sati.

2. Raznolika zdrava ishrana

Ishrana dece nije važna samo zbog snažnog imuniteta, već je ključna za njihov pravilan rast i razvoj. Najjednostavnija uputstva jesu da jelovnik za decu vrtićkog i školskog uzrasta slažete prema piramidi zdrave ishrane na čijem su dnu žitarice, proizvodi od žitarica i krompir, potom  voće i povrće, zatim meso, mesne prerađevine, riba, jaja i mahunarke, pri vrhu su mleko i mlečni proizvodi, a poslednja i najmanje zastupljena grupa su masnoće, so i šećer.

dijete-jede

3. Fizička aktivnost

Iako se preporuke o minimalnoj fizičkoj aktivnosti kod dece razlikuju, težite tome da vaše dete provede barem sat vremena dnevno u intenzivnom pokretu, bilo da se bavi nekim sportom, vozi biciklo ili juri okolo igrajući se sa prijateljima. Najjednostavnije, reč je o aktivnostima u kojima će srca brzo kucati, a tela se oznojiti.

Ciljana zaštita imunitetu dece

Kako bi se imunitet dece u vrtićima i školama lakše nosio sa izazovima, preporučujemo da u njihovu ishranu uključite i dodatak ishrani koji će dodatno zaštititi obrambene snage organizma.

Biorela® Choco Immuno Kids jedinstvena je kombinacija beta-glukana, cinka, vitamina D i dobrih* bakterija za snažan imunitet vaših mališana koji idu u vrtić i školaraca. Ovaj dodatak ishrani u obliku štanglica od prave mlečne čokolade doprineće zdravoj crevnoj mikrobioti koja je jedan od temelja dobrog zdravlja i imuniteta. Uz ove benefite, Biorela® Choco Immuno Kids poslužiće će i kao prava poslastica kojom će se zasladiti nakon zdravog obroka.

Biorela® Choco Immuno Kids preporučuje se za ciljanu nutritivnu potporu tokom hladne sezone, nakon čega se može uzimati Biorela® Choco Multi Kids za svakodnevnu nutritivnu potporu. Oba proizvoda dostupna su u apotekama.

Kontakt

Imate pitanje za nas? Javite se i saznajte sve šta vas zanima!

Javite se