menu icon

Stres na poslu – simptomi i kako pomoći sebi

Stres na poslu jedan je od najčešćih problema zaposlenih, a može ostaviti brojne negativne posledice na fizičko i mentalno zdravlje. Istraživanja govore da je stres na radnom mestu drugi po redu zdravstveni problem sa kojima se zaposlenici susreću, a čak je 75 do 90% onih koji se lekaru opšte medicine javljaju zbog nekih od simptoma stresa na poslu.

Stres može osetiti svako i nema veze sa radnim mestom ili funkcijom koju pojedinac obavlja. Mnogi smatraju da je današnje moderno vreme sa sobom donelo više stresnih situacija, kako u privatnom životu, tako i u radnom okruženju. A jedan od stresova sa kojima se brojne porodice susreću sigurno je i onaj kako uskladiti privatni i poslovni život.

Do stresa na poslu obično dolazi zbog nekog oblika nezadovoljstva uslovima rada. Najčešće to može biti velika količina posla, niska plata, prekovremeni rad ili loši međuljudski odnosi na poslu.

Iako ponekad stres može biti pozitivan, na primer, u slučaju kada ga usmerimo prema unapređenju radne predstave sa ciljem što kvalitetnijeg obavljanja posla. U nekim situacijama nizak nivo stresa može osnažiti naše telo i podstaknuti nas da budemo još bolji.

Ipak, u većini slučajeva stres na radnom mestu blokira kreativnost i sprečava kvalitetno obavljanje posla. Jer, ko uopšte može raditi sa grčem u želucu?

Kako prepoznati stres na poslu

Svaka osoba ima drugačije razumevanje stresa. Dok je vama stresna situacija to što ćete morati predstaviti prezentaciju pred celom firmom, neko drugi će taj radni zadatak odraditi sa lakoćom. Multitasking ili istovremeno obavljanje više zadataka kod nekih će prouzrokovati velike količine stresa, dok će drugima takav način rada biti izazovan i motivirajući. A isto kao i kod stresnih situacija, i simptomi stresa najčešće su individualni i razlikuju se od osobe do osobe.

Kada osetite da ste pod stresom, verovatno već imate nekoliko vidljivih pokazatelja stresa koji su nastali kao posledica stresnih situacija. Zbog toga je važno odmah reagiovati i prepoznati simptome stresa kako biste se što pre naučili nositi sa njim i kontrolisati ga.

Stres na poslu – simptomi

Simptomi stresa na poslu mogu se razlikovati od osobe do osobe, javljaju se u raznim oblicima, a zavise i o vremenske izloženosti stresu. Neki od najčešćih indikatora stresa na poslu su:

  • napetost
  • bolovi u mišićima
  • bolovi u leđima
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • anksioznost
  • loša koncentracija
  • smanjena produktivnost
  • poremećaji u spavanju

Da biste sebi pomogli sa stresom na poslu za početak je potrebno osetiti da ste pod stresom. Razmislite o tome koji je uzrok stresa i što vam određeni znakovi govore. Sve dok ne saznate šta vam je prouzrokovalo stres različitih oblika, nećete moći krenuti napred i konstantno ćete se vrteti u začaranom krugu.

Ako smatrate da imate previše radnih zadataka kojima se ne možete dovoljno posvetiti, a sve vam to stvara stres, razgovarajte sa nadređenima o tome kako bi vam olakšao radni dan. Dobrom raspodelom radnih zadataka, osećaćete manju napetost i pritisak i bolje ćete odraditi posao.

Kako sprečiti dugoročni stres na poslu?

Bez obzira na to u kojoj poslovnoj fazi se nalazili, imajte na umu da ćete se barem jednom susresti sa nekom stresnom situacijom na poslu. Od vas zavisi kako ćete je doživeti i hoćete li preći preko nje lako ili ćete danima, nedeljama i mesecima biti pod stresom.

Kako biste izbegli dugotrajne znakove stresa, unapred se pripremite za moguće stresne situacije. Svakodnevno izdvojite vreme za sebe, meditirajte, planinarite, redovno uzimajte godišnji odmor i opuštajte se onako kako želite. Važno je pronaći sreću u malim stvarima nakon posla, a posao ne smatrati glavnim delom svoga života.

Kako se nositi sa stresom na poslu?

Kako biste se znali nositi sa stresom na radnom mestu, ključno je suočiti se sa problemima koji su vas doveli do stresne situacije. Nikada ih nemojte bacati pod tepih, već preduzmite sve kako biste smanjili nivo stresa. Shvatite šta ga uzrokuje, a nakon toga se posvetite sebi. Postoji nekoliko načina koji će vam pomoći kako se nositi sa stresom, odnosno kako ga smanjiti ili kontrolisati.

Posvetite pažnju komunikaciji

Ako smatrate da vam je nadređeni dodelio previše radnih zadataka i da je sve to preveliki izazov za vas – razgovarajte o tome. Problemi se neće rešiti sami, a vaš šef možda nema osećaj o tome koliko radite. Komunikacijom ćete rešiti sve što vas muči u vezi posla, a time ćete dovesti pod kontrolu i stres na poslu.

Kvalitetno se hranite

Kada ste poslednji put doručkovali? Ako niste tip za doručak i dan vam započinje sa nekoliko kafa, morate znati da ste samim time već izloženi stresu. Prazan želudac u kombinaciji sa kofeinom može podstaknuti osećaj stresa, jer može podstaknuti lučenje kortizola odnosno hormona stresa.

Obratite pažnju na obroke – ne preskačite ih i bazirajte ih na zdravoj i kvalitetnoj hrani. Ako na poslu nemate organizovan obrok, uzmite kuvani obrok od kuće, a nezdrave grickalice zamenite orašastim plodovima i voćem. Posegnite za smoothiejem u koji ste dodali antistres formulu.

antistres-smoothie-borovnica-magnebiotic

Otkrijte magnezijum kao podršku u izazovnim situacijama

Magnezijum je poznat kao antistresni mineral koji doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji i normalnoj funkciji mišića i živčanog sistema. U slučaju njegovog nedostatka mogu se javiti znakovi povezani sa stresom. Stoga ga je dobro uzimati u stanjima umora i iscrpljenosti, odnosno kada je organizmu potrebna posebna potpora u stresnim situacijama.

Kod nedostatka magnezijuma može doći do smanjenjog stvaranja serotonina poznatog kao hormon sreće, što može negativno uticati na raspoloženje. Takođe, magnezijum može ublažiti lučenje kortizola i na taj način doprinosi kontroli stresa.

Da bi se postigla bolja apsorpcija magnezijuma, važno ga je uzimati uz vitamin B6, jer će se time postići još bolje delovanje. Magnezijum i vitamin B6 doprinose normalnoj psihološkoj funkciji i funkciji živčanog sistema i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Dobre* bakterije za zdravu crevnu mikrobiotu

Šta bi bilo kada biste spojili magnezijum i dobre* bakterije klinički dokazanog soja HOWARU® Calm (Lactobacillus paracasei Lpc-37™) u snažnoj dozi od 17 milijardi CFU dobrih* bakterija? Dobili biste kombinaciju koja pruža podršku crevnoj mikrobioti, povećava količinu dobrih* bakterija u probavnom sistemu i pomaže protiv štetnih efekata stresa.

Inovativna antistres formula u MagneBioticu pružiće vam pomoć kod izloženosti svakodnevnom stresu. Biće vaš saveznik kada trebate pomoć u lakšem savladavanju izazovnih trenutaka poput važnog sastanka, javnog govora ili razgovora za posao i bilo kojih drugih situacija koje bi vam mogle prouzrokovati stres.

Njegujte os creva-mozak

Zašto je važno negovati zdravlje osi creva-mozak? Reč je o neraskidivoj vezi u kojoj su mozak i creva povezani i međusobno utiču jedno na drugo. Ono što mozak oseća može se odraziti na creva, a sa druge strane i creva usled probavnih smetnji šalju signale mozgu da nešto nije u redu. Ta dvosmerna veza narušena je u situacijama kada jedan od njih pati, a to će se odraziti kvalitetom našeg života.

os-crijeva-mozak

Koliko puta ste pre važnog sastanka, razgovora sa šefom ili razgovora za posao imali tremu koja je rezultirala nervozom creva? Upravo zato što i “creva osećaju”, crevnu mikrobiotu nazivamo “drugim mozgom”. Različite emocije sa kojima se svakoga dana susrećemo, stresne situacije i bolovi koje se poput teškog obruča stežu oko glave, mogu dovesti do problema sa probavom.

Obratite pažnju na pravilnu ishranu, ali i dovoljan unos ciljanih sojeva dobrih* bakterija koji u kombinaciji sa ranije spomenutim magnezijumom mogu pomoći kod negativnih uticaja stresa i njegovih posledica. Takođe, mogu nam pomoći u uspostavljanju dobrog raspoloženja i kvalitetnijeg obavljanja svakodnevnih radnih zadataka – jer kad smo mi srećni, srećna su i naša creva.

Kako odgovoriti stresu? Potražite podršku u MagneBioticu koji pomaže u kontrolisanju stresnih situacija, deluje pozitivno na psihološko zdravlje i zdravlje živčanog sistema.

Dobro se organizujte na poslu

Većina je pod stresom kada im obaveze izmaknu iz ruku i ne uspevaju upravljati vremenom na poslu. Kako se to ne bi dogodilo i vama – dobro se organizujte.

Pogledajte popis radnih zadataka i kreirajte dnevne i nedeljne rasporede. Svakoga dana označite prioritete i odradite ih odmah ujutro kada stignete na posao. Nikada najvažnije i najteže radne zadatke ne ostavljajte za kraj radnog dana ili za kraj nedelje. Ako posao negde zapne, mogli biste se naći pod velikim stresom.

Budite pozitivni

Ako se dobro osećate u svojoj koži, a životu uvek pristupate pozitivno, već ste na pola puta ispravnog nošenja sa stresnim situacijama.

raspolozena-zena-na-poslu

Pokušajte kontrolisati ponašanje. Kada se osećate loše, negativno i pod stresom, mislite na nešto pozitivno. Takođe, nemojte se zamarati sa malim stvarima i naučite razliku između onoga što je zaista važno i onog sa čime se ne biste trebali zamarati. Time ćete svaki dan držati stres dalje od sebe.

Budite aktivni

Aktivirajte se! Prošetajte prirodom i pritom obraćajte pažnju na lepotu koja vas okružuje. Udahnite svež vazduh i opustite se vežbanjem. Meditirajte, odradite vežbe joge ili se istegnite. Radite vežbe disanja za smirenje koje mogu imati blagotvorno delovanje na telo i um, i tako pomoći u kontroli stresa. Odmah ćete se osećati bolje!

Ne zaboravite na san

Gotovo sva zdravstvena istraživanja govore da je san jedan od najvažnijih faktora u borbi protiv stresa. Manjak sna može dovesti do nervoze i neproduktivnosti. Osim što ćete se osećati bolje, bićete kreativniji i koncentrisaniji ako svake noći odspavate osam sati.

Razgovarajte o problemima

Ako ste tip osobe koja sve svoje probleme nosi na svojim leđima, verojatno se osećate usamljeno i kao da vas niko ne razume. Sledeći put kada vas nešto muči ili se osećate pod stresom na poslu, razgovarajte sa porodicom i prijateljima. Razgovor će vam pomoći da se osećate bolje i opuštenije, a problemi će se odmah činiti manjima.
U slučaju da se teže nosite sa stresom na radnom mestu odlična vest jeste da radom na sebi možete naučiti kako se nositi sa stresnim situacijama. Važno je biti svestan stresa i pronaći podršku u malim pomagačima poput antistres formule magnezijuma sa dobrim* bakterijama i vitaminom B6 koju ćete pronaći u MagneBioticu.

Magnezijum i vitamin B6 doprinose normalnoj psihološkoj funkciji i funkciji živčanog sistema i smanjenju umora i iscrpljenosti.

HOWARU® Calm (Lactobacillus paracasei Lpc-37™) povećava broj dobrih* bakterija u probavnom sistemu i pruža podršku crevnoj mikrobioti.

Foto: Canva

Kontakt

Imate pitanje za nas? Javite se i saznajte sve šta vas zanima!

Javite se